Part FM 92,6 / 101,3 - a Balaton rádiója
Épp most szól:

Különleges vendéglátás

Különleges egyénre szabott vendéglátás a 19. században, kommersz ételek és italok a szocializmus idején. Hogyan jutottuk el a tradicionális pontytöpörtyűtől a "balatoni hekkig"? - ezt feszegeti a Siófoki Könyvtár szerdán nyílt kiállítása. A tárlat célja, hogy megmutassák: a gasztronómiában is érdemes visszanyúlni a történelmi hagyományokhoz.

Farkas Mátyás
Igazából, Balaton, akkor nekem hekk, de ez az én saját kis ...de a ponty, meg a harcsa, süllő is, mindegy, csak jól legyen elkészítve.

Hiába kiválóak a balatoni halak, sokaknál még mindig a hekk a favorit. Pedig a magyar tenger nagy múltra visszatekintő gasztronómiával rendelkezik. Ennek központja a 19. század végétől pedig Siófok. Erről árulkodik a Kálmán Imre Emlékházban nyílt kiállítás is.

Kovács Emőke, igazgató, Siófoki Városi Könyvtár:
- Olyan nagy szállodák épülnek, ahol kávéházak is nyílnak a szállodákon belül. Nagyon jó éttermek vannak, nagyon különlegesek az étlapok, cannes-i szakácsokat hoznak, bécsi cukrászok jönnek, tehát egy abszolút európai életmód és életforma alakul ki.

Ezek a korabeli hirdetések is mutatják mekkora presztízse volt a 20. század elején a balatoni halnak. Aztán következett a mélyrepülés, a szocializmus évtizedeiben jelentősen visszaesett a balatoni vendéglátás színvonala. Ekkor váltotta fel a tradicionális pontytöpörtyűt a "balatoni" hekk.

Kovács Emőke, igazgató, Siófoki Városi Könyvtár:
S hogyan jut el a balatoni vendéglátás a balatoni hekkig, ami valóban a szocializmusban jön be. S ugye tudjuk, hogy ez nem balatoni hal, idézőjelesen is írtuk, hiszen ez nem egy balatoni hal, hanem egy argentin halfajtáról van szó. Ugye az olcsósítás, a hiánykereskedelem hozza meg tulajdonképpen ezt.

Pedig van hová visszanyúlni, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy igazi gasztronómiai különlegességet is tartogat a tárlat.

Krasznainé Szabó Katalin, helytörténész, Siófoki Városi Könyvtár:
Nem volt hűtőszekrény, hanem jég között volt a sör a korsóban. És nagyon hideg volt, és akkor ebbe a kis eszközbe forróvizet töltöttek, és ezt beleállították a söröskorsóba. S ugye ez átvette kölcsönösen a hőmérsékletet, és így kiegyenlítődött, s így megint csak ízlése szerint szabályozta a hőfokot.

A kiállításra a balatoniak is felajánlhatták személyes tárgyaikat, sőt a Vendéglátóipari Múzeum, a balatonfüredi és a siófoki helytörténeti gyűjtemény is gazdagítja a tárlatot, amely egészen őszig várja a látogatókat.

(Híradó)

somogytv.hu